برآورد ارایه خدمات پیشگیری اولیه از ناهنجاری های مادرزادی
مقدمه
در حال حاضر نقایص زمان تولد علت اصلی مرگ و ناتوانی در جوامع توسعه یافته و از علل اساسی مرگ و میرنوزادان و ناتوانی در کشورهای در حال توسعه می باشد. یکی ازمهم ترین علل ناتوانی، معلولیت و مرگ نوزادان و کودکان وجود ناهنجاری های مادرزادی است که باعث تحمیل هزینه های فراوان برای درمان، نگهداری و آموزش این گروه به خانواده و سازمان های ذیربط میشود. تحقیقات نشان می دهند که پیشگیری از ناهنجاری های مادرزادی در سطح جمعیتی تا 70 درصد امکان پذیرمی باشد. پژوهش حاضربا هدف مطالعه و بررسی وضعیت موجود ارائه خدمات پیشگیری از ناهنجاری های مادرزادی در شهر تبریز انجام گرفته است.
مواد و روش کار
پژوهش حاضر یک مطالعه روی سیستم های بهداشتی بود که در سازمان های ذیربط در ارائه خدمات پیشگیری از ناهنجاری های مادرزادی در شهر تبریز مشتمل بر مرکز بهداشت شهرستان تبریز و معاونت درمان، سازمان بهزيستي و توانبخشی کشور و پزشكي قانوني انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده بود.
یافته ها
در سطح اول پیشگیری مربوط به ناهنجاری های مادرزادی مرکز بهداشت شهرستان تبریز، 7/43 درصد و معاونت پیشگیری بیماری ها درسازمان بهزیستی، 4/82 درصد از خدمات را ارائه می نماید. هم چنین، 50 درصد از خدمات آموزشی پیشگیری سطح اول در مراکز بهداشتی درمانی تحقق می پذیرد. در سطح دوم پیشگیری، خدمات تشخیصی درمانی قبل از تولد در مراکز دولتی 1/68 درصد، خصوصی 3/36 درصد و تامین اجتماعی 8/31 درصد و خدمات تشخیصی درمانی پس از تولد در مراکز دولتی 86 درصد، خصوصی 80 درصد و تامین اجتماعی هم 5/56 درصد انجام می گیرد. معاونت توانبخشی سازمان بهزیستی 100 درصد خدمات پیشگیری سطح سوم در زمینه ناهنجاری های مادرزادی را ارائه می نماید.
نتیجه گیری
لزوم هماهنگی خدمات ارائه شده در سازمان های ذیربط و برقراری انسجام بین آنها در امر پیشگیری از ناهنجاریهای مادرزادی مسئله مهمی است که بدون همت سیاست گزاران عرصه سلامت جهت پیگیری و اجرای بهینه راهبردهای مدون سازمان بهداشت جهانی در زمینه پیشگیری از ناهنجارهای مادرزادی میسر نخواهد شد.
(برای دسترسی به متن کامل این پژوهش اینجا را کلیک کنید)