شیوع ناهنجاری های مادرزادی در دو دهه گذشته در شمال غرب ایران
زمینه و اهداف
سالانه در جهان حدود سیصدهزار نوزاد در 28 روز اول زندگی به علت ابتلا به ناهنجاری های مادرزادی می میرند. سایر نوزادان، اغلب با ناتوانی های مختلف در سنین بالاتر در طول زندگی مواجه خواهند شد. اغلب موارد نقص های تولد در کشورهای با درآمد پائین و متوسط رخ می دهد. در ایران، سالانه بیش از یکصد هزار مورد از ناهنجاری های مادرزادی برآورد می شود که بیش از هفتاد درصد آنها قابل پیشگیری می باشند. با توجه به اینکه تاکنون مطالعه ای به تعیین شیوع ناهنجاریهای مادرزادی در یک بازه طولانی مدت در ایران نپرداخته است، این مطالعه با هدف برآورد شیوع انواع نقص های تولد در شمال غرب ایران براساس دادههای رجیستری TRoCA انجام شد.
روش کار
در این مطالعه، تولدهای ثبت شده در رجیستری TRoCA در دو دهه بین سال های 1379 تا 1399 برای برآورد شیوع کلی و روند زمانی و بر اساس انواع مختلف ناهنجاریها مطابق با طبقهبندی ICD-10 مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها و نتیجه گیری
در این مطالعه مجموعا 297734 تولد ثبت شده در رجیستری TRoCA در دو دهه گذشته بررسی شد. شیوع کلی ناهنجا ری های مادرزادی 262.9 در هر ده هزار تولد به دست آمد. ناهنجاریهای سیستم ادراری تناسلی، نقص های اندامی، ناهنجاریهای سیستم عصبی، ناهنجاریهای گوارشی و ناهنجاریهای مادرزادی قلبی مسئول ۸۰ درصد نقصهای تولد در منطقه بودند. طی این بازه زمانی شیوع ناهنجاریهای مادرزادی سیر افزایشی حدود سه برابری داشت. اغلب موارد ابتلا مذکر بودند (61.3 درصد) و ازدواج فامیلی در 12.5 درصد از والدین دارای فرزند مبتلا مشاهده شد. بر اساس یافته های این مطالعه، تهیه برنامه های خدمات مراقبتی متناسب با وقوع ناهنجاریهای مادرزادی جهت غربالگریهای قبل از تولد با توجه به شیوع و روند افزایشی قابل توجه انواع ناهنجاریهای مادرزادی در کشور توصیه می شود.
(برای دسترسی به متن کامل این پژوهش اینجا را کلیک کنید)