29 اسفند 1401

ملاحظات فرهنگی و اخلاقی در ژنتیک

هرچند طب یک دیسیپلین بین المللی است، اما کاربردهای روزانه آن در ساختارهای اجتماعی و ارزش های فرهنگی خاص رخ می دهد که باید با در نظر گرفتن عوامل اجتماعی و فرهنگی  و اخلاقیات کارکرد های خود را اعمال کند.

توانایی امروز بشر برای شناسایی و آزمایش ژن ها تأثیرات قابل توجهی بر افراد و خانواده ها با پیامدهای اخلاقی قابل توجهی داشته است. با این حال، در سال‌های اخیر، بحث‌های فزاینده‌ای در مورد مناقشات پیرامون مفاهیم و کاربردهای مسائل اخلاقی در ژنتیک در کشورها وجود داشته است. به دلیل تفاوت در ارزش‌های فرهنگی و سنتی، دستورالعمل‌های اخلاقی موجود معمولاً توسط مقامات و افراد مختلف به صورت متناقض تفسیر می‌شوند.

هدف اصلی ژنتیک جمعیت جلوگیری از وقوع ناهنجاری های مادرزادی و اختلالات ژنتیکی در سطح جامعه و ارائه خدمات ژنتیکی شامل اقدامات تشخیصی و مشاوره برای افراد و خانواده ها است. کلیه خدمات در این زمینه باید توام با مسئولیت پذیری، واقع بینانه و شفاف به نفع افراد و خانواده ها باشد. اگر یک دستورالعمل اخلاقی زیستی مطابق با کدهای اخلاقی و با لحاظ کردن زمینه های اجتماعی، فرهنگی، مذهبی، خصوصیات فردی، شرایط خاص در اجتماع برای خدمات ژنتیکی در دسترس باشد، این امر با موفقیت انجام خواهد شد.

مقامات بهداشت عمومی، خانواده ها، افراد و جامعه برای پاسخ به برخی سؤالات جدی روبرو هستند. این مطالبات شامل مسائل اخلاقی و اجتماعی بسیاری می باشد، از جمله اینکه:

  • آیا آزمایش ژنتیک باید فقط به شرایطی محدود شود که تأثیر قابل توجهی بر سلامتی دارند؟
  • اگر هیچ ناهنجاری ژنتیکی یافت نشد، اگر والدین بخواهند (به هر دلیل شخصی) بارداری را خاتمه دهند، چه کاری انجام می شود؟ چه کسی باید حدود این را تعیین کند؟ چه کسی باید در تصمیم گیری دخیل باشد؟
  • آیا تیم مشاوره ژنتیک موظف است به سایر بستگانی که قبلاً با آنها تماس نداشته‌اند اطلاع دهد که ممکن است در معرض خطر بیشتری نیز باشند؟
  • صرف نظر از مسائل حقوقی، آیا تیم ژنتیک از نظر اخلاقی موظف است در مورد سابقه خانوادگی فرد با شرکت بیمه صادق باشد؟
  • آیا کارفرمایان حق دارند اطلاعات مربوط به تاریخچه سلامت خانواده را مطالبه کنند؟ چه کسی باید مالک این داده ها باشد و چه کسی باید تصمیم بگیرد که چه کسی می تواند به آن دسترسی داشته باشد؟
  • محتوای “رضایت آگاهانه” برای آزمایشات ژنتیکی باید چگونه باشد؟
  • مالکیت نمونه های ذخیره شده DNA متعلق به چه کسی است؟

دیدگاهتان را بنویسید