25 آذر 1403

آیا قلب پیوندی می‌تواند خاطرات فرد اهداکننده را منتقل کند؟

عمل پیوند قلب، به دلیل اهمیت ویژه این عضو، تأثیر عمیقی بر زندگی فرد دارد و ممکن است این تأثیرات در قالب تغییرات شخصیتی یا رفتاری ظاهر شود. شماری از بیماران قلبی که تحت عمل پیوند قلب قرار گرفته‌اند می‌گویند علاوه بر دریافت قلب جدید، احساسات، علایق و حتی خاطراتی مرتبط با فرد اهداکننده را نیز تجربه کرده‌اند. این پدیده که شاید در نگاه اول عجیب به نظر برسد، دانشمندان را به شگفتی واداشته و باعث شده تا آن‌ها به طور جدی چنین موردی را بررسی کنند. در واقع سوال این است که اگر بدن انسان قادر به ذخیره خاطرات در جایی غیر از مغز باشد، آیا ممکن است این خاطرات در فرآیند پیوند اعضا منتقل شوند؟ مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۴ توسط محققان سعودی منتشر شد، نشان می‌دهد که پیوند قلب ممکن است ویژگی‌های شخصیتی و خاطرات اهداکننده را به گیرنده منتقل کند. بر اساس این مطالعه‌، بیماران پس از پیوند قلب تغییراتی در سلیقه‌های غذایی، موسیقی، و حتی گرایش‌های جنسی خود گزارش داده‌اند. جالب‌تر اینکه این تغییرات گاهی با علایق یا حتی نحوه مرگ اهداکننده مرتبط بوده است. برای مثال یکی از بیماران پس از دریافت قلب فردی که در اثر غرق شدن فوت کرده بود، به طور ناگهانی دچار ترس شدید ازآب شد. همچنین زنی که قلب مردی علاقه‌مند به ناگت مرغ را دریافت کرده بود، به طرز غیرمنتظره‌ای به این غذا علاقه پیدا کرد. این زن که پیش از پیوند، رژیم غذایی سالمی داشت اما پس از عمل به شدت تمایل داشت به رستوران کی‌اف‌سی برود و ناگت مرغ سفارش دهد.

اما چه توضیحی برای این پدیده وجود دارد؟ دانشمندان چندین فرضیه برای توضیح این تجربیات ارائه کرده‌اند:

 اولین احتمال «حافظه سلولی» است. به اعتقاد دانشمندان ممکن است سلول‌های غیرعصبی بدن قادر به ذخیره خاطرات باشند و سلول‌های منتقل‌شده از اهداکننده اتصالات عصبی گیرنده را تغییر دهند.

 تغییرات «اپی‌ژنتیکی» نیز می‌توانند مسئول چنین پدیده‌ای باشند. اپی‌ژنتیک به تغییراتی در نحوه عملکرد ژن‌ها گفته می‌شود که بدون دستکاری یا تغییر در کد اصلی دی‌ان‌ای رخ می‌دهند. این تغییرات ممکن است موقتی باشند یا حتی به نسل‌های بعد منتقل شوند و پیوند عضو ممکن است این تغییرات را ایجاد کند.

 عوامل دیگری نیز می‌توانند باعث ایجاد چنین تغییراتی شده باشند. برای مثال تعاملات انرژی، یعنی تأثیر میدان الکترومغناطیسی قلب جدید بر بدن گیرنده و یا شبکه عصبی قلب با میلیاردها نورون پیچیده ممکن است در ذخیره خاطرات و ارتباط با مغز نقش داشته باشد.

 یکی دیگر از عوامل احتمالی، فشار روانی و جسمی ناشی از پیوند عضو است. این تجربه ممکن است موجب بروز علائمی شود که بیماران به اشتباه آن‌ها را به «خاطرات» اهداکننده نسبت دهند.

دانشمندان با این حال هنوز در این باره به قطعیت نرسیده‌‌اند و اعتقاد دارند برای اثبات چنین مواردی به تحقیقات بیشتری نیاز است. در عین حال آنان می‌گویند اگرچه شواهد قطعی برای تأیید انتقال خاطرات از طریق پیوند عضو وجود ندارد، اما این یافته‌ها ممکن است دیدگاه‌های ما درباره حافظه و هویت فردی را تغییر دهند.

برای اطلاع بیشتر اینجا را کلیک کنید.