23 اسفند 1401

مقدمه آشنایی با ژنتیک جمعیت

در ایران به دلیل گذار اپیدمیولوژیک ناشی از موفقیت برنامه های پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیر و سلامت کودکان و مادران در چند دهه گذشته، سهم بیماریهای ژنتیکی از کل موارد مرگ افزایش یافته که لزوم برنامه های ژنتیک جمعیت و دسترسی و اجرای مداخله های پیشگیری برای کاهش وقوع و جلوگیری از اختلالات مادرزادی و بیماری های ژنتیکی را ایجاب می کند و از اینرو تدوین و مدیریت برنامه های ژنتیک جمعیت برای اختلالات مادرزادی و بیماری های ژنتیکی میبایست از اولویتهای نظام سلامت در غالب کشورهای با درآمد کم و متوسط از جمله کشور ما قرار گیرد.

طبق تعریف، ژنتیک جمعیت عبارت است از “هنر و علم مسئولیت پذیر و واقع بینانه  کاربرد دانش و فناوری های ژنتیک و ژنومیک در ارتباط با بیماری و سلامت درجمعیت های انسانی با هدف ارتقا سلامت افراد”.

در این نوشته ها، مفاهیم اصلی و مبانی ژنتیک جمعیت را که اساسا یک حیطه نوپایی در دنیا و بخصوص در کشورهای با درآمد کم و متوسط از جمله ایران می باشد توضیح داده می شود. تلاش شده است که تمام مطالب با در نظر گرفتن سواد متوسط مخاطبین ارایه گردد و از مباحث سخت و پیچیده که طبیعتا در محیط های دانشگاهی مورد بحث قرار می گیرند پرهیز گردد.