23 فروردین 1402

ابزار ارزیابی جامع وضعیت تغذیه ای بیماران مبتلا به سرطان

زمینه و اهداف
به علت طبیعت بیماری و درمانهای انجام گرفته،بیشتر بیماران مبتلا به سرطان از خطر بالای ابتلا به سوءتغذیه رنج می برند و این وضعیت بدنی بشدت کیفیت زندگی بیماران را کاهش داده و پیش آگهی بیماری را بدتر می کند. بنابراین ارزیابی وضعیت تغذیه ای بیماران ( از نظر علل و شدت سوء تغذیه) و مدیریت فعال سوء تغذیه و فاکتور های خطر مرتبط، در راستای به تاخیر انداختن سیر بیماری، بسیار کمک کننده خواهد بود. استفاده از “پرسشنامه ارزیابی جامع وضعیت تغذیه ای بیماران مبتلا به سرطان” را می توان بعنوان وسیله ای استاندارد جهت ارزیابی وضعیت تغذیه ای بیماران سرطانی در نظر گرفت.

هدف اصلی این مطالعه، ترجمه، بومی سازی و معتبر سازی این پرسشنامه برای استفاده محققین و پزشکان بالینی در تحقیقات و استفاده از آن درمانهای پزشکی جهت ارزیابی وضعیت تغذیه ای بیماران مبتلا به سرطان می باشد.

روش کار
فرایند بومی سازی در طی یک برنامه ده مرحله ای انجام گردید که شامل موارد ذیل می باشند: آماده سازی، ترجمه انگلیسی به فارسی، تلفیق،ترجمه فارسی به انگلیسی، مرور و بازنگری آن، هماهنگی وموزون سازی، بازشناسی شناختی، مرور نتایج و نهایی کردن، غلط گیری و گزارش نهایی. روایی محتوایی،اعتبارصوری،اعتبار سازه با (تحلیل عاملی اکتشافی) و پایایی ابزاربا روش آزمون پس آزمون ومحاسبه ضریب همبستگی درون گروهی و اندازه گیری سازگاری درونی با آلفای کرونباخ بررسی شد.

یافته ها و نتیجه گیری
در این مطالعه، ترجمه و بومی سازی “پرسشنامه ارزیابی جامع وضعیت تغذیه ای بیماران مبتلا به سرطان” در نهایت منجر به تولید نسخه فارسی این ابزار شد که روایی محتوایی، روایی صوری، روایی سازه و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. نسخه فارسی این پرسشنامه جهت ارزیابی جامع وضعیت تغذیه ای بیماران مبتلا به سرطان، ابزاری است آسان و قابل درک که جهت بررسی سوءتغذیه و مشکلات تغذیه ای در بیماران سرطانی می تواند به خوبی مورد استفاده قرار گیرد.

(برای دسترسی به متن کامل این پژوهش اینجا را کلیک کنید)

دیدگاهتان را بنویسید